İktidar satmaya doymuyor

Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan Döneminden Kıymetli Barajlar Özelleştirildi

Cumhuriyet döneminden bu yana devletin elinde biriken ne kadar değerli kurum, kuruluş, tesis varsa hemen hepsini özelleştirme yoluyla elden çıkaran iktidar, Adnan Menderes ve Necmettin Erbakan döneminde hizmete açılan iki tarihi barajı daha sattı. AKP döneminde işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilen barajların sayısı 94’e çıktı. Elde kalan son hidroelektrik santral (HES) barajlarının satışı için de gün sayılıyor.

SON SÖZ CUMHURBAŞKANINDA

Devletin yönetimindeki Elektrik Üretim A.Ş’ye (EÜAŞ) ait Çamlıgöze HES ve Koyulhisar HES ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların bir bütün halinde işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilme süreci tamamlandı. Devir işlemi, Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla resmen onaylandı. Karara göre, elektrik üreten iki önemli baraj toplam 2 milyar 160 milyon lira bedel karşılığında Akkuş Mimarlık İnşaat Turizm A.Ş’ye devredildi. Akkuş firması, bu iki baraj dışında mart ayında ihalesi yapılan Kesikköprü HES ve Kapulukaya HES’e de 3 milyar 630 milyon lirayla en yüksek teklifi vermişti. Bu iki barajın devir işlemleri için Cumhurbaşkanı Kararı bekleniyor.

Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde bulunan Koyulhisar HES 1957 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes zamanında yapıldı. Kelkit Çayı üzerinde bulunan ve 1957 yılında inşaatına başlanan baraj 1959 yılında hizmete açıldı. İktidarın özelleştirdiği ikinci baraj olan Çamlıgöze HES de Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunuyor. Bu barajın inşasına 1987 yılında Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde başlandı. Yapımı 10 yıl süren baraj Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığını yaptığı 1997 yılında hizmete açıldı.

Koyulhisar barajı
AKP, toplam 487.4 MW kapasiteli 14 barajı daha özelleştirecek.

14 santral daha sırada bekliyor

Kamuya ait varlıkları bir bir özelleştirip satan AKP döneminde bugüne kadar 92 baraj işletme hakkı devri yoluyla özelleştirilmişti. Bu iki barajın da devriyle özelleştirilen baraj sayısı 94’e çıktı. 92 barajın özelleştirilmesinden 8.3 milyar dolar gelir elde edildi. Ancak özelleştirme gelirlerinin önemli bir kısmı özelleştirme masraflarına aktarıldığı için devletin kasasına giren net tutar çok daha az oldu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) portföyünde halen 14 elektrik santrali daha özelleştirme için gün bekliyor.

Related Posts

Hindistan Türkiye ekonomisini vurabilir mi?

Pakistan ile yaşadığı gerilim sonrası Türkiye’yi, taraf tutmakla suçlayan Hindistan’da Türkiye’ye karşı turizim boykotu ve ekonomik yaptırımlar dikkat çekiyor. Türkiye ile özellikle Hindistan tarafından yükselen gerilim, Hindistan’ın 6 Mayıs’ta …

CHP’li Gürer: Zirai don bahçeleri vurdu, geçti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinin Çamardı ilçesinde don felaketinden etkilenen üreticileri ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinledi.

Türkiye’nin kredi risk primi düştü

TCMB haftalık verilerine göre 9 Mayıs ile sona eren haftada döviz rezervleri 57,577 milyar dolardan 61,222 milyar dolara, altın rezervleri ise 80,955 milyar dolardan 83,121 milyar dolara yükseldi. Rezervlerdeki artış ise 19 Mart’tan sonra yukarı …

Tasarrufu halktan yapmışlar! Saniyede 271 bin lira vergi ödemişiz, kamu 409 bin lira harcamış!

Milyonlarca kişi ekonomik darboğaz yaşarken, ekonomi yönetimi tasarruf tedbirleri ile kemer sıkma yoluna giden ekonomi yönetiminin ağır faturayı halka ödettiği ortaya çıktı. Kamuda tasarruf edeceklerini söyleyen yönetimin milyonlara yüklediği …

TCMB Enflasyon Raporu için tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu 2025-II Bilgilendirme Toplantısı’nın tarihi belli oldu. Toplandı 22 Mayıs 2025’te İstanbul Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Fiziksel ortamda …

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon, büyüme ve dolar beklentisi ne oldu?

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon, büyüme ve dolar beklentisi ne oldu?