Yol haritası çizildi

4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Kamuoyuna Duyuruldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası, 28-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. 1997, 2004 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen önceki şuralardan farklı olarak bu yılki etkinliğe Bakan İbrahim Yumaklı’nın katılımı ve “Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı” teması damgasını vurdu.

Tarım Orman Şuraları, sektöre yön vermek amacıyla düzenleniyor. Eylül 2024’te başlayan ve 30-31 Ocak 2025’te bir hazırlık çalıştayı düzenlenen bu yılki Şura’ya 1597 üye kayıt yaptırdı. Katılımcılar arasında 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 417 oda, birlik ve kooperatif temsilcisi, 205 özel sektör temsilcisi ve 687 uzman kamu personeli bulunmaktaydı. Şura grupları çerçevesinde toplamda 148 çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi ve “perşembe toplantıları”na 700’ün üzerinde kişi katıldı.

Şura kapsamında 16 farklı çalışma grubu oluşturuldu. Bu gruplar, “bitkisel üretim”, “destekler ve politikaların geleceği”, “gıda güvencesi, güvenliği ve israfla mücadele”, “hayvansal üretim”, “iklim değişikliğine uyum”, “kırsal kalkınma, kırsalda yaşamın geleceği ve istihdam”, “su ürünleri üretimi”, ve “tarımda dijitalleşme, veri tabanlı tarım ve teknolojik gelişim” gibi başlıklar altında faaliyet gösterdi.

371 Hedef Belirlendi

Çalışma gruplarında, kamu kurumları, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri gibi çeşitli kesimlerden temsilciler yer aldı. Şura’nın sonunda belirlenen hedeflere ulaşmak için 371 hedef ve 2.678 strateji belirlendi. Bu hedef ve stratejiler, Şura üyeleri tarafından oylamaya sunuldu ve karara bağlandı. Sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Kırsal Kalkınma Ön Planda

Belirlenen yol haritası doğrultusunda tarımsal üretimin geleceği planlanacak, tarımsal politikalar etkin bir şekilde yönetilecek, gıda güvencesi ve güvenliği sağlanacak ve gıda israfı engellenecek. Ayrıca, sürdürülebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılacak, çiftçilerin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi desteklenecek, ormancılık, tarımsal sulama ve su kaynakları korunarak etkin bir şekilde yönetilecek.

Related Posts

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Piyasaların ana gündemi Kurultay davası! Çıkacak kararı bekliyorlar

İç ve dış gelişmeleri piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İçeride, haftanın ilk günü piyasaların odağı CHP Kurultay davası. İkinci gündem ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranları. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu haftanın iki gündemi …

Tatilcilere lezzet notları

Yol sadece kilometre değil, bazen damağınızda bir baharat, bazen bir yoğurt kâsesinde saklı dinginliktir. Buyurun, tatil yolunda sofra kuruyoruz.

TÜBİTAK’tan büyük destek: Aylık 185 bin lira maaş

Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazandırmak için önemli bir adım atıyor. TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3), hem Türk hem de yabancı …

Türkiye’de fiyatlar uçtu: Kandilli’deki villa, İskoçya’da şatolu adaya denk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 Mayıs ayı verilerine göre, Konut Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 32,3 oranında artarken, son üç yılda konut fiyatlarında toplamda yüzde 600’ü aşan bir yükseliş kaydedildi. İstanbul’da bazı ilçelerde …