CHP’li Gürer: Zirai don bahçeleri vurdu, geçti

Niğde’de Zirai Dondan Etkilenen Üreticilerin Durumu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde zirai don felaketinden nasibini alan üreticileri ziyaret etti. Gürer, donun bahçeleri vurduktan sonra geçtiğini belirtti.

Gürer, don felaketinin can kaybına yol açmadığını ancak deprem gibi yıkıcı bir etki bıraktığını ifade ederek, gelecek yıl da sorunların devam edeceğini söyledi. Çamardı’nın misket elması bakımından önemli bir bölge olduğunu ve bu yıl donun ürünü yok ettiğini dile getirdi.

Fethi Gürer, Niğde Ziraat Odası Başkanı Bilal Çınar’la bir araya gelerek don felaketinin bölgedeki bahçe ürünlerine verdiği zarardan bahsetti. Çınar, ceviz ağaçlarının yeşermediğini ve yaklaşık 2 yıl boyunca ürün elde edilemeyeceğini belirtti.

“Bu sene bir elma dahi alamayacağız”

22 dönüm elma bahçesine sahip olan Bilal Deveci, don felaketinin neden olduğu kayıpları anlatırken, bu yıl hiçbir misket elması ürünü alamadıklarını ve diğer ürünlerini de kaybettiklerini söyledi. Çamardı’da dondan etkilenen çiftçi sayısının yaklaşık 2000-2500 olduğunu belirten Deveci, meyve olmadığı için zirai ilaçların alınamadığını ve bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını aktardı.

Çamardı’daki durumun tarım işçileri ve esnafı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Gürer, meyve olmadığı için çiftçilerin bakım yapamadığını ve bu durumun zincirleme şekilde işçileri ve esnafı da etkilediğini belirtti.

Zirai donun diğer kesimlerde de etkili olduğunu dile getiren Gürer, tarım işçileri, çiftçiler ve esnafın mağduriyet yaşayacağını ifade etti. Niğde Tarım İl Müdürlüğü’nün Çamardı’da tespit çalışmaları yapmadığını belirten Gürer, bu tespitlerin acilen gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

“Bu ağaçlarda ne ürün var ne de umut”

Gürer, don felaketinin armut ağaçlarına da büyük zarar verdiğini ve bölgedeki ürün kaybının ciddi boyutta olduğunu aktardı. Ceviz ağaçlarının da don felaketinden önemli ölçüde etkilendiğini belirten Gürer, bu durumun gelecek yıl da sürmesinin beklendiğini ifade etti.

Bir üretici ise kirazdan 2, kayısıdan 4-5, elmadan 25-30, cevizden ise 7-8 ton kayıp yaşadıklarını ve bu yıl bahçede hiçbir ürün olmadığını belirtti.

Related Posts

Hindistan Türkiye ekonomisini vurabilir mi?

Pakistan ile yaşadığı gerilim sonrası Türkiye’yi, taraf tutmakla suçlayan Hindistan’da Türkiye’ye karşı turizim boykotu ve ekonomik yaptırımlar dikkat çekiyor. Türkiye ile özellikle Hindistan tarafından yükselen gerilim, Hindistan’ın 6 Mayıs’ta …

Türkiye’nin kredi risk primi düştü

TCMB haftalık verilerine göre 9 Mayıs ile sona eren haftada döviz rezervleri 57,577 milyar dolardan 61,222 milyar dolara, altın rezervleri ise 80,955 milyar dolardan 83,121 milyar dolara yükseldi. Rezervlerdeki artış ise 19 Mart’tan sonra yukarı …

Tasarrufu halktan yapmışlar! Saniyede 271 bin lira vergi ödemişiz, kamu 409 bin lira harcamış!

Milyonlarca kişi ekonomik darboğaz yaşarken, ekonomi yönetimi tasarruf tedbirleri ile kemer sıkma yoluna giden ekonomi yönetiminin ağır faturayı halka ödettiği ortaya çıktı. Kamuda tasarruf edeceklerini söyleyen yönetimin milyonlara yüklediği …

TCMB Enflasyon Raporu için tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu 2025-II Bilgilendirme Toplantısı’nın tarihi belli oldu. Toplandı 22 Mayıs 2025’te İstanbul Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Fiziksel ortamda …

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon, büyüme ve dolar beklentisi ne oldu?

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon, büyüme ve dolar beklentisi ne oldu?

Merkez Bankası anketi yayımlandı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini yeniden değişti!

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcılarıyla yaptığı anketin sonuçları yayımlandı. Enflasyon, döviz kuru ve faiz beklentilerinde sınırlı değişiklikler öne çıktı. Beklentiler ekonomik görünüm açısından önemli ipuçları sunuyor.