Hindistan Türkiye ekonomisini vurabilir mi?

Hindistan’da Türkiye’ye Karşı Turizm Boykotu ve Ekonomik Yaptırımlar

Pakistan ile yaşanan gerilimin ardından Türkiye’ye taraf tutmakla suçlanan Hindistan’da Türkiye’ye karşı turizm boykotu ve ekonomik yaptırımlar gündemde.

Hindistan’ın Pakistan topraklarını füze saldırılarıyla hedef almasının ardından yükselen gerilim, Türkiye ile Hindistan arasında tırmanışa geçti.

Özellikle Pakistan’ın Hindistan’a karşı Türk insansız hava araçlarını (İHA) kullanması iddiaları, Türkiye’ye karşı boykot çağrılarına zemin hazırladı.

Hindistan medyası ve sosyal medyada Türkiye’ye karşı turizm boykotu çağrıları yapıldı.

Sağcı Parti Şirketi Hedef Haline Getirdi

Hindistan’ın sağcı partisi Shiv Sena üyeleri, Çelebi Airport Services India şirketinin Mumbai Uluslararası Havalimanı’ndaki sözleşmelerinin iptal edilmesini talep etti. Parti lideri, Türk şirketlerine karşı tehditlerde bulunarak Mumbai’de Türk şirketlerine iş yapma izni vermeyeceklerini söyledi.

Uluslararası yayın yapan TRT World’e Hindistan’da erişim engeli getirildi.

Bir dizi Hint üniversitesi, Türkiye’deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldığını duyurdu.

Hükümet Güvenlik İzinlerini İptal Etti

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Airport Services India’ya ait güvenlik izinlerini ulusal güvenlik çıkarlarına aykırılık gerekçesiyle anında iptal etti. İlgili tebligatlar, 16 Mayıs 2025 tarihinde şirkete iletilmiş durumda.

Bu gelişmelerin, Hindistan’ın milyarlarca dolarlık ithalatını ve milyonlarca dolarlık turizm harcamalarını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Hint Düğünleri

News18 televizyon kanalı, Türkiye’ye yönelik 2 bin rezervasyonun iptal edildiğini ve 2025 için planlanan 50 Hint düğününden 30’unun tehlikede olduğunu belirtti. Görkemli ve lüks düğünler için Türkiye tercih edilen bir adres. Her bir Hint düğününün yaklaşık 3 milyon dolar değerinde olduğu ifade ediliyor.

Kestone Utsav firması temsilcisi, Hint düğünlerinin Türkiye’nin turizm ekonomisine yılda 140 milyon dolardan fazla katkı sağladığını vurgulayarak, iptal edilen düğünlerin Türkiye’ye büyük bir kayıp yaşatacağını açıkladı.

“İptaller Yüzde 250 Arttı”

MakeMyTrip’ten bir temsilci, son bir haftada Türkiye ve Azerbaycan’a yapılan rezervasyonlarda yüzde 60 azalma ve iptallerde yüzde 250 artış olduğunu belirtti.

Resmi verilere göre, Türkiye’yi ziyaret eden Hintli turist sayısındaki artışa rağmen, turizm geliri üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı düşünülüyor. Azerbaycan’da ise Hintlilerin turistler arasındaki payı daha yüksek.

Milyar Dolarlık İthalat-İhracat Tehlikede mi?

Hindistan’da yükselen boykot hareketi, tüccarları Türkiye’den alınan elma ve mermeri boykot etmeye yönlendiriyor.

Hindistan’ın Türkiye’ye ihracatı nisan-şubat 2024-25 döneminde 5,2 milyar doları bulurken, Türkiye’den ithalatı ise 2,84 milyar dolar oldu.

Udaipur Mermer İşlemecileri Derneği, Türkiye’den yapılan mermer ithalatının durdurulmasını talep ederken, Türkiye’nin Hindistan’ın mermer ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı belirtiliyor.

Türkiye Ne Diyor?

Türk turizm sektörü temsilcileri, Hindistan’dan gelen turistlerin genel turizm gelirine düşük bir katkı sağladığını belirtirken, lüks düğünlerle ilgili gelirlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …

Bakanlıklar kararı aldı! 25 farklı kanser türünde kullanılan 5 ilaç için flaş gelişme

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; kanser hastalığında yeni nesil tedavi yaklaşımlarından biri; immünoterapi. Halk arasında akıllı kemoterapi ilacı olarak bilinen ilaçlar, kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanser hastalığını …

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Piyasaların ana gündemi Kurultay davası! Çıkacak kararı bekliyorlar

İç ve dış gelişmeleri piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İçeride, haftanın ilk günü piyasaların odağı CHP Kurultay davası. İkinci gündem ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranları. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu haftanın iki gündemi …