Nestle, Çekya’daki Bitkisel Et Üretim Tesisinde İşten Çıkarmalar Yapacak
İsviçreli gıda devi Nestle, Çekya’nın Krupka kentinde bulunan tesisinde 80 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Firma, bu kararın Garden Gourmet markası altında bitkisel et alternatifleri ürettiği tesisteki iş gücünün yaklaşık yüzde 20’sini etkileyeceğini belirtti. Şirket, Avrupa pazarındaki bitkisel ve vejetaryen et ürünlerine talebin beklenenden düşük olması sebebiyle üretimi kısmak zorunda kaldığını açıkladı.
Nestle’dan Tereza Prochazkova, “Avrupa’da bitki bazlı alternatifler pazarının beklenenden daha yavaş büyüdüğünü görüyoruz,” şeklinde konuştu. Bu durum, genel olarak bitkisel protein sektöründe azalma eğilimini gösteriyor. GFI Europe verilerine göre, Avrupa’daki önemli pazarlarda et alternatiflerinin satışları son zamanlarda ya durgunlaştı ya da azaldı. Nestle daha önce ABD merkezli Sweet Earth Foods şirketini elden çıkarmış ve Almanya ile Fransa’daki Garden Gourmet ürün yelpazesini daraltmıştı.
Krupka tesisinin faaliyetlerine devam edeceği ancak eylül ayından itibaren üretim miktarının ve personel sayısının azaltılacağı belirtildi. Nestle, bitkisel ürün kategorisine olan bağlılığını sürdüreceğini ancak pazar gereksinimlerine uyum sağlayacağını vurguladı. Çekya Çalışma Ofisi bölge direktörü Martina Becvarova ise, Teplice bölgesinde işsizlik oranının %5,7 olduğunu ve işten çıkarılan çalışanların büyük bir kısmının yeni iş bulmalarının beklendiğini ifade etti. Nestle, bölgesel yetkililerle işbirliği içinde çalışanlara yeniden eğitim ve iş bulma desteği sağlayacağını taahhüt etti.