Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1736 imalat sanayisinde faaliyet gösteren iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla değerlendirildi.

Reel Kesim Güven Endeksi nisanda bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 seviyesine düştü. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2,4 puan azalarak 100,8 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı. Mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine olan seyrin, mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine döndüğü görüldü.

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 38,9’A YÜKSELDİ

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesinde gerçekleşti.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,4’ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Bunu sırasıyla, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyir güçlendi.

Related Posts

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …

Bakanlıklar kararı aldı! 25 farklı kanser türünde kullanılan 5 ilaç için flaş gelişme

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; kanser hastalığında yeni nesil tedavi yaklaşımlarından biri; immünoterapi. Halk arasında akıllı kemoterapi ilacı olarak bilinen ilaçlar, kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanser hastalığını …

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.

Piyasaların ana gündemi Kurultay davası! Çıkacak kararı bekliyorlar

İç ve dış gelişmeleri piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İçeride, haftanın ilk günü piyasaların odağı CHP Kurultay davası. İkinci gündem ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranları. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu haftanın iki gündemi …

Tatilcilere lezzet notları

Yol sadece kilometre değil, bazen damağınızda bir baharat, bazen bir yoğurt kâsesinde saklı dinginliktir. Buyurun, tatil yolunda sofra kuruyoruz.