Çinli Bilim İnsanları, İnsan Gözüyle Kızılötesi Işığı Görmeyi Sağlayan Yenilikçi Kontakt Lens Geliştirdi
Uzaylı filmlerinden fırlamış gibi görünse de gerçek olan bu teknoloji sayesinde, gözler kapalıyken bile ışığın yönü ve kodlanmış mesajların algılanabildiği belirtildi. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden nörobilimci Xue Tian liderliğindeki araştırma ekibi, bu buluşlarını bir teknoloji dergisinde ilk kez okuyucularla paylaştı.
Araştırmaya göre; geliştirilen yeni nesil kontakt lensler, şeffaf ve esnek bir plastik malzemeden üretilmiş olup içerisinde bulunan özel nano parçacıklar sayesinde kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştürebiliyor ve bunu yaparken harici bir enerji kaynağına ihtiyaç duymuyor.
Yapılan deneylerde, deneklerin kontakt lens takılıyken kızılötesi ışığın geldiği yönü belirleyebildiği ve ayrıca Morse alfabesine benzer kodlanmış sinyalleri çözebildiği gözlendi. Ayrıca, gözler kapalıyken bu teknolojinin daha etkili olduğu vurgulandı.
Xue, bu teknolojinin ileride renk körü bireyler için de önemli bir yenilik olabileceğini belirtti. Bilim insanı, lensin kırmızı ışığı yeşile dönüştürerek renk körlerin daha iyi görmesine olanak sağlayabileceğini açıkladı.