İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını belirlemeye yardımcı olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekse göre, 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Nisan ayında endeks, mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüş göstererek 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Bu, Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğiliminde bir azalma olsa da nisan verisi son 5 ayın en düşük ivmesine ulaştı.

Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olmasına rağmen nisanda üretimde düşüş yaşanırken, ABD ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretimde genişlemeye devam etti.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azalırken, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşladı. İtalya’da ise ekonomik aktivite üst üste üçüncü kez aylık bazda artış gösterdi.

Orta Doğu’da, Suudi Arabistan en hızlı büyüme ivmesine sahipken, Kanada ekonomik aktivitede en keskin düşüşü yaşadı.

İmalat Sektöründe Üretim Trendleri

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da nisan ayında üretimde düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken ABD’de genişlemeye devam edildi. Nisan ayında büyümenin yavaşladığı diğer pazarlar arasında İspanya, Hollanda ve Fransa bulunmaktadır.

İtalya’daki ekonomik aktivite artarak devam ederken, Rusya ve Romanya’da üretimde azalma gözlendi. Orta Doğu pazarında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyüdüğü görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde hafif bir iyileşme görmesinin umut verici olduğunu belirtti. Harker, küresel ticaretteki aksamaların Türk imalat sektörünü nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki dönem performansı için belirleyici olacağını vurguladı.

Related Posts

Hazine iki ihalede 97 milyar lira borçlandı

Maliye Bakanlığı, bir hazine bonosu ve bir devlet tahvili ihalesinde 97 milyar liralık borçlandı.

Trump doları düşürdü: Şimdi dünyada yatırımcılar buraya yöneldi

ABD yönetiminin politikaları doların düşmesine neden olurken, gelişmekte olan ülke para birimleri cinsinden sabit getirili varlıklara olan talep artıyor. Gelişmekte olan ülkelerin yerel para birimi cinsi tahvilleri 16 yılın en iyi ilk yarısını geride bıraktı.

Kadın kooperatiflerine geçen yıl 24,8 milyon lira hibe sağlandı

Ticaret Bakanlığı, KOOP-DES kapsamında, geçen yıl çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden 51 ilden 109 kooperatifin 117 projesine, 24 milyon 775 bin 370 lira hibe desteği sağladı.

Yollar yaz aylarında işte bu yüzden daha tehlikelidir!

Yaz ayları, hem araba sürücüleri hem de kamyon profesyonelleri için yollardaki en riskli aylar arasındadır . Trafik kazası riski yılın geri kalanına göre beşte bir daha yüksektir. Sıcak hava ve uzun tatil yolculuklarının birleşimi, Temmuz ve Ağustos …

Bakan Bak duyurdu, başvurular başladı! 2022’de hayata geçirilmişti

Bakan Bak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sevgili gençler, Seyahatsever ile yeni hikayelere hazır mısınız? GSB yurtları kapılarını 5 gün boyunca ücretsiz olarak Seyahatseverler için açıyor. Yeni şehirler, dostluklar ve unutulmaz …

Dev firma fabrikasını kapatma kararı aldı

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Denizli’de 52 yıldır faaliyet gösteren Şişecam fabrikasının üretimi durdurma kararı aldığını duyurarak, iktidara tepki gösterdi. Defalarca …