İhtiyaç kredilerine faiz ayarı! Bankalarda oranlar revize edildi: İşte 100 bin TL’lik kredinin maliyeti

Merkez Bankası Faiz Kararları Kredi Faizlerini Nasıl Etkiledi?

Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası’nın faiz artışına yönelik aldığı kararların ardından piyasada tüm kredi türlerindeki faiz oranlarında hızlı yükseliş yaşanıyor. Daha uygun maliyetlerle borçlanmak isteyen vatandaşlar, piyasadaki en düşük faiz oranlarını araştırmaya başladı.

MART SONUNDA YÜZDE 3.17 SEVİYELERİNDEYDİ!

25 Mart tarihinde 100 bin TL için ihtiyaç kredisi faizi 36 ay vadede yüzde 2.99’a kadar düşerken, 24 ve 18 ay vadeler için faiz oranı yüzde 3.17’lerdeydi.

Şu anda 100 bin TL için 24 ay vadede ihtiyaç kredisi faizleri %3,39 seviyesine çıktı. 36 ay vadede halen yüzde 2.99 oranından kredi bulunsa da 12-18 ay vadelerde bu oran yine %3,39’a çıkıyor.

AYLIK TAKSİTLER NE KADAR ARTTI?

Yüzde 3.17 faiz oranı üzerinden 18 ay vade ile bir kredi kullanıldığında aylık taksit tutarı 7.977,22 TL idi. 24 ay vadede kredi çekildiğinde ise aylık taksitler 6.640,19 TL’yi buluyordu.

Şu anda yüzde 3.39 faiz oranı üzerinden 18 ay vadede 100 bin TL’lik kredi çekilmek istense aylık taksitler 8.162,86 TL oluyor. 24 ay vade için aylık taksitler 6.834,82 TL tutuyor.

FAİZ YÜKSELİŞİ SÜRECEK Mİ?

Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, faiz yükselişinin devam edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığını vurguluyor. Nisan ayı enflasyon rakamının bu konuda belirleyici olabileceğini belirtiyor.

Enflasyonun beklentilerin üzerine çıkması durumunda yeni bir faiz artışı olasılığı artarken beklentilerin altında kalması durumunda faiz indirimi gündeme gelebilir. Bu nedenle nisan ve mayıs aylarındaki enflasyon rakamları önem arz etmektedir.

FAİZ DÜŞÜŞÜNÜ BEKLİYOR MUYUZ?

Nisan ve Mayıs aylarındaki enflasyon rakamları faizlerin seyrini belirlemede kritik rol oynayacak. Verilere göre faizlerde artış veya sabitlik görülebilir. Bu nedenle önümüzdeki dönemdeki gelişmeler dikkatle takip edilmelidir.

KREDİ ÇEKMEK MANTIKLI MI?

Bankalar kredi verme konusunda temkinli davranmaktadır. Vadelerin kısalması söz konusu olabilir. Kredi notu yüksek olan ve acil ihtiyacı olan kişilerin kredi kullanmalarında bir sakınca gözükmüyor. Gelişmelere bağlı olarak faizlerde geri çekilme olursa yapılandırma imkanı olabileceği belirtilmektedir.

FAİZLER NEDEN ARTIYOR?

Mevduatlardaki ve kredilerdeki faiz artışı, ilerleyen dönemlerde beklenen faiz indirimleriyle ilgilidir. Uzun vadede faizlerin düşmesi beklenirken, şu anki belirsizlikler nedeniyle faizlerde artış yaşanmaktadır. Bu durum, uzun vadede daha uygun koşullarda kredi kullanma beklentisine ayrıca değinmektedir.

Related Posts

Borsa günü yükselişle tamamladı. İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (8 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 204,59 puan artarken, toplam işlem hacmi 97,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,30, holding endeksi yüzde 0,78 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,06 ile kimya petrol …

Bitcoin 100 bin doları aştı: Gözler yeni rekorda

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin dolar seviyesini geçti. Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının …

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi gümrük vergileriyle sarsıldı

Dünyanın en fazla satış yapan otomobil üreticisi Toyota, 2025-2026 mali yılı için kâr tahminini yüzde 21 düşürdü. Şirketin bu kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinin etkisinin artması ve Japon yeni’nin değer kazanmasıyla birlikte geldi.

Merkez rezervlerinde kayıp!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dolar rezervlerinde 19 Mart operasyonları ile başlayan erime sürüyor. Brüt rezervler önceki haftaya oranla yüzde 1,8 azaldı ve 140 milyar doların altına geriledi. 2 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz …

Şişli Belediyesi işçileri maaş gecikmesi nedeniyle eylemde; kayyım yönetimi sendikayla görüşmeyi reddetti

Şişli Belediyesi işçileri maaş gecikmesi nedeniyle eylemde; kayyım yönetimi sendikayla görüşmeyi reddetti

KKM’de yaklaşık 2 ayın en sert çıkışı!

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş sürdü. Son 7 hafta en hızlı çıkışın yaşandığı 2 Mayıs haftasında KKM hesapları 25,5 milyar TL gerileme gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir