İnsanlar filleri ‘bozdu’: Eskisi gibi doğmuyorlar

Afrika ve Asya’da Fillerin Evrimsel Değişimi

Afrika; Güney ve Güneydoğu Asya’nın dev ve sevimli canlıları filler, 4 metre boyları ve 7 bin kilo ağırlıklarıyla karada yaşayan en büyük hayvan unvanını da taşıyor. Ancak bu dev canlılar, insanlar yüzünden evrim sürecinde birtakım değişiklikler yaşıyor…

Güneydoğu Asya ve Afrika’nın sembol hayvanları olan fillerin dişsiz doğum oranları, son 80 yılda belirgin bir şekilde artmış durumda. Bu durum, insanların yasa dışı fildişi avcılığıyla ilişkilendirilerek evrimsel bir adaptasyon olarak değerlendirilmekte.

Özellikle Doğu Asya’da fildişinden yapılan takı ve süs eşyaları zenginlik sembolü olarak kabul edilirken, aynı zamanda fildişleri ‘alternatif tıp’ için kullanılmakta.

Fillerde Dişsiz Doğum Oranlarındaki Artış

1930’larda dişsiz doğum oranı yüzde 1-2 iken; günümüzde bazı fillerde bu oranın yüzde 98’e kadar çıktığı bilinmekte. Bu hızlı evrimsel değişim, doğal seleksiyonun etkisini ve insan faaliyetlerinin ekosistemler üzerindeki uzun vadeli etkilerini gösteriyor.

Hayatta Kalma Şansı Artıyor

Bilim insanları ve doğa gözlemcilerinden gelen verilere göre, dişsiz doğan fillerin hayatta kalma şanslarının arttığı ve bu özelliklerin sonraki nesillere aktarıldığı biliniyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir